Tips till smoothien!

"Tips till smoothien är oxå havregryn och hör och häpna rått ägg. Ha ägget ganska långt ner i mixern så blir smoothien luftig och fluffig a la milkshake."
Tack Mickis för det!

En rätt skön eftermiddag

Jag som inte trodde jag skulle överleva eftermiddagen efter en alldeles hemsk natt med hostattacker, värkande fogar och en aldeles för liten kissblåsa sitter här och tänker att jag har det ganska bra. Visst jag hör inget på ena örat och kan inte andas genom ena näsborren men jag får sitta här lugnt och stilla med en kopp te, lyssna på radion och slösurfa runt på nätet. Detta tack vare en helt underbar liten 3åring som är nöjd och belåten efter egenvalt mellis och ett gäng tidningar/kataloger att klippa i. Hon är helt galen i att klippa min lilla tjej. Sen ska det limmas och göras kollage. Nu sitter hon och filosoferar om framtiden:
När jag blir storasyster kommer ju bebisen sakna mig när jag är i skolan.
Jag ska ju vara storasyster hela mitt liv och inte bli nån gammal tant.
Hon längtar. Precis som jag! Och till middag har vi bestämt att vi ska äta gröt och smörgås. Ibland behöver det inte vara svårare än så.
Förresten, är det nån som har bra tips mot värkande fogar och leder? Jag kan inte sova längre än ca 1 timme på varje sida innan jag vaknar och måste vända mig om. Har testat magnesium som tydligen ska funka men jag vet inte det jag...
(Varför går det inte att göra mellanrum mellan styckena???)

Drugs!

I dag tog jag tag i saken och ringde vårdcentralen. Jag har varit förkyld och sjuk sen slutet av januari och nu har det blossat upp igen. Bihålorna spränger och nätterna är fyllda med slemhosta. Förhoppningen var penicillin men farbror doktorn tyckte efter att ha petat lite på mig i 3 minuter att det räckte bra med avsvällande medicin. Snälla farbror doktorn, finns det ingen hostmedicin jag kan få? Pep jag. Och jo, efter en bläng i FASS så skrev han ut dundermedicin. Inte trodde jag att man fick ta Cocillana som gravid men jo då, det går visst bra. Amma - nej, men gravid helt OK! Tack sa jag och såg framför mig en hel natts sömn. Nu håller vi tummarna för ett snabbt tillfrisknande och att jag kan andas fritt under förlossningen!

Smoothie!

Nu har jag hämtat hem min skrutta från förskolan och vi sitter i soffan och myser med vår mellisspecialare, smoothie! Vi gör alltid smoothies. Det är så enkelt och så gott! När jag stod och mixade just denna kom jag på att jag har ju ett himla bra tips som jag snott från Nigella. Jag gillar henne, hon är så smart! Hon, och numera jag, lägger in bananerna i frysen när de har blivit så där bruna och tråkiga att ingen kommer äta upp dem. Perfekt att ta fram när du ska göra din smoothie. Nigella har även en speciell smoothielåda i frysen där hon slänger ner frukt som börjar bli gammal. Som sagt, hon är smart!
Dagens smoothie fick bli en lite annan variant eftersom vi hade en himla massa hallon och blåbärsfil i kylen som ingen gillar. I med en brun banan och lite frysta hallon så slank filen ner den med.
Recept:
5dl (vanilj)yoghurt (eller fil då)
1 banan (behöver inte vara brun och halvrutten om man inte vill)
1dl frysta bär eller valfri frukt.
Mixa!

Hallå!

Ge mig era bästa husmorstips mot förkylning, främst nästäppa då eftersom jag inte längre kan andas genom mina små borrar. Nässpray i all ära men nu har smaksinnet börjat tryta till min stora fasa så jag får nog ta det lite försiktigt med mina vänner Otrivin, Nazin och Nezeril.
Förresten. Andning under en förlossning är väl överskattat va? Bra. Då säger vi så.

Läslusen

I söndags träffades alla (utom ett) löss och avhandlade Majgull Axelssons "Is och vatten vatten och is". Jag tyckte den boken var så bra. Så skön att läsa och spännande. En bok helt i min smak. Jag hoppas hoppas att nästa bokval "Bergets döttrar" av Anna Jörgensdotter faller mig på läppen.

Kom gärna med boktips på bra bokcirkelböcker!

Snorinspirerad

I dag känner jag mig inte så inspirerad att skriva, mest för att förkylningen from hell slagit till. Snor snor snor så långt ögat kan nå. Och så en hemsk hosta som gör att varken jag eller sambon får sova om natten. Jag kommer minnas februari 2011 för 2 saker: Väntan på bebis och att jag var konstant sjuk. Om vi har tur så sker det snart något på bebisfronten som får de första 2 sakerna att överskuggas av en 3:e och mycket bättre! Håll tummarna för att jag kan andas då bara...

Fisken

Här är den, fisken.
Ser ju föga god ut men den smakade riktigt bra. Den blev mycket riktigt saftig och fin och all fisksmak var kvar. Nackdelen med att laga till fisken utan kryddor är att den inte smakar något alls förutom just fisk. Jag löste detta genom att göra ett kryddsmör som jag tänkte skulle smälta ner över fiskköttet vid servering. Tyvärr var fisken lite väl ljummen. Nästa gång brassar jag på den lite mot slutet så den är rejält varm, då tror jag det blir toppen. Latmansfisk deluxe!

Hel fisk i ugn

När jag fyllde 30 fick jag två fina fiskar av två glada laxar men eftersom de är insjöfiskade så har de bivit liggandes i frysen ända till nu. Bebisen har ju visserligen inte tittat ut än men rådet lyder att den som är gravid kan äta insjö fisk vid 1 tillfälle så jag tänkte ta det tillfället i dag.

Nu är jag ingen hejare på fisk så jag fick googla lite på tillagningstips. Jag hittade den här sidan och föll för enkelheten i det första receptet. Så nu liggen min hela fisk, med huvud men minus stjärtfenan (den var enklast att klippa bort när fisken inte fick rum i formen) i ugnen på 100 grader. Allt för att bevara smakerna och saftigheten i fiskköttet. Nåja, vi får väl se hur det går.
Till denna smarriga fisk (som jag mer än gärna visat på bild om det inte vore för att datorn inte vill ta emot minneskortet längre???) ska det serveras kokt potatis och vitvinsås. Jag har ett enkelt men ack så gott recept på den perfekta fisksåsen:
Grädde i valfri procent
Créme fraiche
Vitt vin
Fiskbuljongtärning/fond
Koka i hop efter smak. Jag brukar ta lite mer grädde än CF och 1 buljongtärning. Sen häller jag i vin tills jag tycker det är gott och smakar av med salt och vitpeppar. Kan inte bli enklare!
Nu ska jag i sann hemmafruanda gå och skala potatisen medans mannen är i garaget och mekar med bilen. Sen ska jag ropa på honom när allt står på bordet. Ute skiner solen och jag har choklad med mintkrokant, livet är gott!

Hej!

Jag tänkte ge den här bloggen lite HLR så får vi se hur länge det håller. Visst känns allt så mycket lättare när våren är på G?! Eller vår och vår, i morse visade termometern -22 grader men what the heck, det är slutet av februari så rent teoretiskt borde våren snart vara på väg.

 

Våren kommer för mig innebära en ny familjemedlem att älska och vårda. Långa promenader i solen med barnvagnen. En spiskasett. Ett badkar. Två bilar mindre och förmodligen många sömnlösa nätter. Just det ja, jag ska ju blogga också!