Home sweet home!




Resultatet av allt hemmafix i bilder! Jag är nöjd...

   



Det vankas tomater!
 
             

Det sista projektet är inte klart ännu, det ska slipas och målas ett varv till,
luckor ska på och sen kan vår vän LG flytta in!


 





Trädgård

Jag skulle skörda potatisen härom dagen. Vilken besvikelse. Den var rutten! Allt för mycket regn hade gjort att den drunknat. Nu bannar jag mig själv över att jag inte tog upp den tidigare. På tomatfronten börjar det hända grejer, två små kart har visat sig men bristen på sol får sina konsekvenser och frågan är om det blir fler? Nu funderar jag på vad jag ska göra med alla våra örter som svämar över. Och om körsbären kommer bli godare än så här, trots en mörk o fin färg så smakar de surt! Jag ska söka svar i miin nya trädgårdsbok som jag fick när jag fyllde år!

Söta hjärtan

Åh Noblesse i hjärtform, vilken underbar idé. Och så himla gott det smakar med vackert godis. Tanken var säkert att jag och sambon skulle sitta och njuta av delikatesserna tillsammans men hallå, han är ju inte hemma. Blev så illa tvungen att öppna asken allena och till det avnjuta ett glas rött. Är inte det semesterlyx så säg?!


Vika, stryka, sy, vika, stryka, sy, vika, stryka, sy....

Gardinpar nr 2 är nu uppfållade, strykta och upphängda. Inget gick fel den här gången förutom den lilla detaljen att de blev för långa! Men va i H-Vete!!!!!!!??????? (för så arg blev jag) Jag som mätte och mätte och ändå skulle de nudda golvet. Men är man trött på att sy och vägrar sprätta och göra om så finner man råd. Bara att böja upp väggfästena till gardinstången och saken är biff! Nu är det bara ett tygstycke kvar att sätta tänderna i. Det ska upp på väggen à la väggbonad. (Och nej jag är inte 85år jag råkar bara tycka om textil och väggbonad var väl kanske lite fel ordval...) Märks det att jag är trött?

(på tal om symisstag så har jag lyckats med bedriften att få två olika långa längder och fållen åt fel håll, slå det om ni kan. Och inte gjorde jag om heller utan jag levde med eländet tills det var dax att byta, dvs flytta...)

Nu åter till symaskinen..

Hemmafix och lappsjuka

I går lärde jag mig en viktig läxa. Det lönar sig att vara noggrann. Mamma hade rätt i alla dessa år, man ska pressa gardinerna innan man syr, det blir bättre då. Uj vad fint det blev i köksfönstret med nya fina gardiner med raka fina släta sömmar! I dag blir det fortsättning följer. Men jag är inte helt sugen. Sista semesterveckan o det är redan tisdag. Två dagar med inget inplanerat = ångestvarning. Hemmafix i all ära men det kryper lite i kroppen av att bara gå hemma. I dag kom mamma o pappa förbi för att planera morgondagens djurparksbesök (morgondagen är alltså inplanerad men det hjälps inte, tisdagsångesten pockar ändå på uppmärksamheten) så i morgon bär det av mot sälla jaktmarker. Undra om det kommer spä på lillans lejonrädsla eller om det kommer fungera som terapi? Hm, det återstår att se...

Uppe i ottan

06.45 ropar stumpan på mamma. 06.45! Kvart i sju! På morgonen!!! Det är bara för tidigt. Så tidigt har hon inte vaknat sen hon var bebis. Nu sitter vi i TV soffan och tittar på hemska barnprogram på Nickelodeon (hemska mest för att det är så tidigt) Stumpan däremot är allt annat än hemsk. Hon har ett underbart humör och är världens sötaste i vanlig ordning. Nu ska jag lägga huvudet på kudden och försöka blunda lite och ignorera att Jimmy Neutron gastar från dumburken...

Lovely IKEA

Jag bara älskar IKEA. Skulle kunna gå i timmar och fullständigt ruinera mig i Kamprads paradis. Jag gjorde ett gott försök i dag och ursäktade det långa kvittot (dock ej lika långt som senast för er som minns) med att jag faktiskt lämnat tillbaka felköpet från sist. Då var det två gröna filtar som på något sätt slank ner i påsen, två filtar som visade sig vara helt fel och därför fick flytta tillbaka i dag. Hela 78:- tillgodo vilket firades med 4siffrig shopping. Med lillan i tryggt förvar hos bästa vännerna kunde pärona go wild bland kuddar o gardiner. För det är där ena halvan av oss alltid fastnar till den andra halvans förtret. Så nu ska här piffas och puffas och fixas till i hemmets lugna vrå. Uj vad det kommer bli fint!

Svinigt värre

Ska man vara rädd för svininfluensan? Nu härjar den i krokarna och senast i går läste jag i vännens blogg att jo visst, det var nog allt H1N1 hon drabbats av. For real alltså, bekräftat av sjukvårdsupplysningen. Efter medias katastroflarm så sitter ju oron där som en igel i ryggmärgen och helt automatiskt tänker jag att nu låser jag in stumpan tills detta blåst över. Men som sagt, hur rädd ska man va? Är det inte bara en helt vanlig influensa som skördar liv precis som flunsan alltid gör? Men på radion pratar dom om att hela skolor kanske kommer att stängas under flera månader....


Astrid Lindgrens värld

Jahopp, då har man varit på sommarens första riktiga barnparadis, Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Men en numera tvåårig stjärna i familjen så är det väl detta som väntar i många år framöver. Inte för att jag klagar, det kan vara rätt trevligt. Fördel Vimmerby är att det ligger geografiskt rätt till för oss och timmarna i bil blev inte fler än att vi med lätthet kunde ta oss fram och tillbaka under en och samma dag. (Skönt för oss som inte är så bra på det här med planering, inte en chans att få tag i en av Astridlandets stugor dagarna innan aktuellt besök...). Vi lastade helt sonika in oss i bilen med regnkläder packade i fall att (hur fel hade vi inte där eftersom det råkade bli en av de varmaste dagarna på två veckor.....) och styrde kosan mot Eamen, Pippin, Gubben och Apan (översättning Emil, Pippi, Lilla-Gubben och Herr Nilsson).

Nu är det ju en synd att klaga på soligt väder men ändå... det var aningens för varmt när vi anlände till sagovärlden. Svetten började lacka på en gång och hungern gjorde sig påmind = humöret dalade snabbt. Men förtrösta inte vänner, matställena duggade tätt. Det fanns det mesta från korv med bröd för 15:- till lax och potatis för runt hundralappen. Mängder av kaffekiosker och glasstånd till alla föräldrars stora glädje. Visst fick vi köa ibland men vi överlevde... Sen var det dags att leta upp stora idolen Pippi. Det var både sjörövare och skepp och sjörövarfabbe och hej o hå i en enda stor Pippiorgie av sång och dans. Måste säga att de var väldigt duktiga och det gäller för alla skådisarna. Speciellt imponerad blev jag av Emil och lilla Ida som inte kan ha varit mycket äldre än sina karaktärer. Dottern var överförtjust men började ändå grina när Emil kom fram o sa hej.

Gott om lekplatser fanns det med för den som tycker det är värt det att betala uppåt 300kr i inträde per vuxen och ev en slant för barnen bara för att låta ungarna åka lite rutschkana som de kan göra på vilken gård som helst i grannskapet...

På det hela taget så kan jag rekommendera stället. Lite dyrt inträde, och superdyra prylaffärer men har du med dig egen matsäck så kan du dra ner på kostnaden lite. För självklart har de vett att ta betalt på såna här ställen, bara parkeringen kostade 40:- Åk inte för tidigt i ditt barns karriär bara, om de inte vet vilka Emil, Rasmus på luffen, Ronja , Pippi och gänget är så känns det lite menlöst om nu inte ditt barn råkar vara förtjust i vilken teater som helst. Gå heller inte in i någon av de små butikerna som finns om du inte är beredd att punga ut med 140:- för en mjukishäst. Just det, en sak till. Om du inte absolut måste ha den med så skippa vagnen, bara i vägen och bannlyst (no shit Sherlock) framför scenerna.

Nu väntar Kolmårdens djurpark, Skansken, Skara sommarland, Lådbilslandet.... Nae vars, nu tog jag i lite. Badstranden kan duga bra den med, en kallsup och en och annan kopparorm (ödla!) så har den dagen etsat sig fast i minnet lika väl som besöket hos den där stora gröna kaninen i Götet.

Mumsiga muffins

Med en stundande födelsedag, regnet hängandes över taken och en frys full med sommarens jordgubbar kändes det som en god idé med ett litet bak. Eftersom svärfar är glutenintolerant så föll lotten på glutenfritt, ett ganska outforskat område i min bakkarriär. Jag har ju hört att det kan vara lilte knepigt att baka med mjölmix men det var inte förän jag började experimentera lite med ett glutenfritt muffinrecept som jag riktigt insåg hur knepigt det kunde vara. Jag utgick från ett recept och bytte helt sonika ut fyllningen mot jordgubbar och toppade skapelsen med lite "strössel" bestående av smör, mjöl, socker och vaniljsocker. Två fel gör dock inte ett rätt i bakvärlden utan resultatet blev detta:




15 min gräddningstid fick utökas till 30, därav den vackra mörkbruna färgen i kanterna. "Strösslet" fick muffinsen att sjunka ihop men......



... goda blev dom.

Plåten med vanliga muffins blev dock desto vackrare. Synd bara att jag inte äger en muffinsplåt vilket känns som ett måste om man inte som jag kör med 5-dubbla formar (det räckte som synes inte).



Mitt bästa muffinsrecept har jag hittat på http://www.dagensmuffin.se/. Mumsiga dumlemuffins heter dom och är verkligen mumsiga.

Jag kopierar in receptet här. I mina jordgubbsmuffinsar bytte jag ut dumlen mot lagom mängd hackade jordgubbar och kompletterade vaniljströsslet med lite flerfärgat fruktströssel. Jag gjorde mina i småformar vilket gav ca 20 st.

Mumsiga Dumlemuffins

14st stora

2 dl strösocker
125 g margarin
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
14 st Dumle-kolor

Vaniljströssel
1 dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
50 g smält smör


Sätt ugnen på 225°C. Vispa socker och matfett poröst, tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl. Rör ner mjölblandningen samt mjölk, blanda till en smet. Fyll muffinsformarna till hälften med smeten, lägg en Dumle-kola i vardera muffinsform. Blanda alla ingredienser till strösslet och strö detta över muffinssmeten i formarna. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.


Trädgård!

Det har varit dåligt med trädgårdsuppdateringar på sistonde men jag kan lova att det växer så det knakar. Över allt dignar det av grönt och även lite rött. Det röda finner vi i jordgubbslandet, på KÖRSBÄRSträden och i rabatten där smultronen växer vilda. Snart blir det även rött hos tomaterna för ja, det börjar komma smår runda gröna kart! Det gröna är örter och sallat i mängder. (Note till mig själv: så inte så förbenat mycket till nästa år såvida familjen inte utökats med 10 pers...) Snart går det även att smaska i sig av morötter och palsternackor! Får se om det trillar in några kort vart efter.

Nu ska det snart göras sallad av den egenodlade som finns i både huvudform och bladvariant, smarre!

Lördag

Lördagsmorgon och nyss vaknade. Regnet öser ner utanför fönstret och TV'n visar nyhetsmorgon. Det ska visst fortsätta regna och jag får planera en födelsedag inomhus. Allt är lugnt o skönt o mysfaktorn slår i taket. Eller lugnt o skönt förresten....sötaste dottern har dragit fram musiklådan o spelar både munspel och dragflöjt. Jag fösöker hyssja bäst jag kan "pappa sover!". Själv har hon hörselkåporna på...

Nu blir det frukost!

Livets goda!

Sitter o slöglor i soffan med en skål blandat smått, ett glas rött, dottern jollrandes i babywatchen, sambon jollrandes med grabbarna och laptopen i knät. Använder den alldeles förträffliga TV-guiden som är inbyggd i vår senaste familjemedlem LG och ser att programutbudet är lika klent som vanligt. Ögonen fastnar dock på TV4 sport. "Fatest man on no legs". Eh what? Såna program brukar ju kanal 5 hålla oss med, vad är nu detta funderar jag och sätter raskt på nämnda kanal. Nä han var väl inte fet tänker jag, snarare väldigt vältränad. Ja rent utav atletisk. Och vad han springer fort sen, vänta nu..... fatest? Eh nä faStest. Poletten trillar ner.

Nu slänger jag på filmen i stället o sjunker ner djupt i soffan och bara njuter av att knappt veta vilken dag det är och tycka att det är helt OK för jag har ju faktiskt semester!

BTW så är det snart en speciell dag o för den som vill fira så gäller det att inte sitta hemma o vänta på en inbjudan utan att helt enkelt bara glida in på en kopp kaffe o lite tårta med 29 ljus i.

Skål på er o ha en härlig kväll.

(nu ropar dottern HO HO!, kan det vara mig hon ropar på månne?)

Två år

Två år gammal och världens sötaste unge. I dag tog hon saken i egna händer och började kissa i pottan. Slöa mamman o pappan hade lite nonchalant placerat ut ett par i huset och gjort några tafatta försök till att pricka botten utan större lycka. Jag förstår att hon tröttnade på oss och fixade biffen på egen hand. Galen som ett yrväder, spritt språngande naken och med bläck i fina cirklar på knäna hoppade och stutsade hon i en segerdans efter pottfest nummer 2.  Världens stoltaste pappa var bara tvungen att ringa upp världens snart stoltaste mamma o berätta och världens stoltaste mamma dansade en liten segerdans på sitt kontor och hoppades innerligt att ingen skulle se.

Två år gammal o gullig så man kan dö springer världens gulligaste unge runt i vintermössa och vantar mitt i varmaste sommaren. Vantar o mössa och inget mer. Gullig så man kan dö var det. Hon vrålar lova och grattis o älskar både det ena och det andra utan att ha den minsta aning om vad det betyder. Hon säger tjena och kallar mamma för mamma Gustav och skrattar så hon kiknar när man pruttar henne på magen. Hon tycker att en kamera finns till för att fota fötter och att altangolvet bör skuras både en och två gånger. Fina fina tvååring.

Grattis gumman, mamma Gustav älskar dig, jag lovar!

S E M E S T E R

Det är lite lustigt det här med semester. Jag längtar o längtar o längtar ihjäl mig veckorna innan men så här timmarna innan så känns det som att äh jag kan väl jobba lite till. Fast nä, det ska allt bli skönt. Lediga lata dagar, sena kvällar o långa morgnar i sängen, frukost med kokta ägg och jordgubbar i filen, bikini i solstolen och många utlästa böcker. Ååååh så härligt. Jag tar tillbaks allt jag sa (skrev) i början, det ska ta mig tusan bli fantastiskt. Typiskt mig bara att ta semester när vädergudarna har PMS.

Kalajs

I går hade vi kalas! O vilket kalas sen. Full fart från början till sena natta. Lilla stumpan fyllde alltså 2 år och blev så bortskämd med besök och paket. Själv sprang hon runt o gastade "Grattis!" hela dagen (och dagen därpå, ja idag...)
Det smaskades jordgubbstårta och bullar i mängder, fiskades fiskdamm (barnen) och pimplades vin (de vuxna). I dag degar vi i soffan, stora som små....